Wat is het verschil tussen levering, teruglevering en opwek?

We krijgen vaak de vraag wat precies het verschil is tussen levering, teruglevering en opwek. Hieronder staan de begrippen uitgelegd.

Levering: de stroom die wordt geleverd vanuit de leverancier.

Opwek: de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen.

Teruglevering: de stroom die is opgewekt door de zonnepanelen, en niet meteen in uw huis verbruikt kan worden. Deze wordt dan teruggeleverd aan de leverancier.

De teruglevering bestaat dus uit de opwek van de zonnepanelen, min de stroom die u op dat moment zelf verbruikt. Teruglevering valt hierdoor lager uit dan de opwek.

Ook kan er binnen een kwartier beide levering en teruglevering plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er een wolk over trekt, en u net uw wasmachine heeft aangezet. Door de wolk wekken de zonnepanelen niet genoeg op om in de energievraag van de wasmachine te voorzien, en krijgt u levering van de leverancier. Als de wolk vervolgens wegtrekt wekken uw zonnepanelen weer energie op. Als dit meer is dan de wasmachine verbruikt, levert u de overige energie terug aan de leverancier.

Op ons portaal kunt u alleen de levering en de teruglevering zien. Dit komt omdat de opwek niet wordt gemeten door de slimme meter. Wij kunnen helaas alleen de data van de slimme meter van de netbeheerder krijgen, en weten dus alleen de levering en de teruglevering.