Waarom is mijn sluimerverbruik soms hoger dan mijn totale levering?

We krijgen deze vraag vaak van onze gebruikers. Het sluimerverbruik is het opgetelde verbruik van alle apparaten die gedurende de dag aan staan. Hierbij kunt u denken aan adapters, wifi-stations, televisies die op stand-by staan en koelkasten en diepvriezers.

Omdat deze apparaten de hele dag aan staan zijn ze in veel huishoudens verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het totale verbruik. Sluimerverbruik wordt berekend door middel van een formule. Het is een schatting gebaseerd op de 4 laagste kwartierwaardes tussen 01:00u en 05:00u. Deze schatting kan om meerdere redenen hoger uitvallen dan het totale verbruik van die dag. Hieronder staan de meest voorkomende redenen uitgelegd.

Zonnepanelen

Indien u zonnepanelen heeft, wordt een deel van uw verbruik niet weergeven in ons overzicht. Dit is het deel dat u verbruikt vanuit de oplevering van de zonnepanelen. Wij kunnen alleen de levering vanuit de leverancier laten zien. Voor meer informatie over het verschil tussen levering, teruglevering, opwek en verbruik zie de vraag ''Wat is het verschil tussen levering, teruglevering, en opwek?". In dit geval komt het sluimerverbruik waarschijnlijk wel overeen met uw daadwerkelijke sluimerverbruik. Omdat wij niet uw verbruik laten zien maar de levering van de leverancier, kan het sluimerverbruik hoger uitvallen in de grafiek.

Elektrische auto

Zoals hierboven beschreven, berekenen wij het sluimerverbruik aan de hand van uw nachtelijke verbruik. Wanneer u in deze periode een elektrische auto oplaadt, wordt dit meegenomen in onze berekening. Het sluimerverbruik geeft dan een vertekend beeld.

Elektrische verwarming

Bij een elektrische manier van verwarmen, zoals een warmtepomp, wordt het verbruik van de verwarming meegenomen in het sluimerverbruik. Het sluimerverbruik geeft dan een vertekend beeld. Heeft u een warmtepomp? Dit kunt u aangeven in "Mijn gegevens".

Ander dag/nacht ritme

Wanneer u een afwijkend dag/nacht ritme heeft, en hierdoor elektriciteit verbruikt in tussen 01:00 en 05:00 's nachts, wordt de berekening van het sluimerverbruik verstoord. Onze berekening gaat ervan uit dat er in deze periode alleen de apparatuur aan staat die altijd 'sluimert'. Het sluimerverbruik geeft dan een vertekend beeld.

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op via de knop 'Antwoord niet gevonden', onderaan de pagina.